Xavier_086A5029 small
  • Project: Xavier Manresa

  • Location: Kew, Melbourne

  • Client: Xavier College

Project Description

Xavier College’s new Manresa space transforms a hidden, bunker-like basement into a vibrant new learning space for students in years 7 & 8.
Constraints inherent in the existing basement, most notably its dimensions and structural elements, were seen as design and programmatic opportunities. Two classrooms have been suspended in the space, over a lightweight third classroom and associated breakout, designed for future flexibility. A glued laminated timber structure has been suspended from the carbon fibre-reinforced existing beam, avoiding additional columns. The engineering is revealed as a learning opportunity for students, dictating a unique aesthetic for the space.
In line with the College’s strong Ignatian pedagogy, Manresa nurtures the individuality of each student, while ensuring they are part of a connected broader group. Classrooms are transparent, exposing students to different types of learning, sparking curiosity, and allowing each space access to natural light and views of the trees above.

Xavier_086A5170 small
Xavier_086A5079 small copy
Xavier_086A5113 small
Xavier_086A5084 small
Xavier_086A9763
Xavier_086A9854
Xavier_086A0061

Related Projects

Swinburne iHub

Hawthorn

Swinburne University, 2020

Monash Caulfield

Caulfield, Victoria

Monash University, 2016

University of Canberra Bruce Campus Masterplan

Bruce, ACT

University of Canberra, 2020 - 2040